Növény

Aloé arborescens ( Aloé arborescens )

Aloé arborescens

Rendszertani besorolás

Leírás

Az Aloe nemzetség mintegy 200 levélszukkulens fajt számlál, többségük Dél-Afrikában gyakori. Az A. barbadensist, A. arborescenst gyógyhatásuk miatt már az ókori Egyiptomban is nagy becsben tartották, népszerűségük ma is töretlen. Érdekesség, hogy az Ószövetségben említett áloé nem a pozsgás Aloe, hanem az illatos, áloefának, paradicsomfának is nevezett Aquilaria agallocha vagy A. malaccensis.
Az aloé arab nevének jelentése türelem, a növény a halál és a feltámadás közötti idő szimbóluma. Nagy Sándor az i.e. 4. században az aloé miatt adott parancsot egyiptomi hadjárata idején a Szomália partjaihoz közel eső szigetek elfoglalására. Katonái a növénynek nagy hasznát látták sebesüléseik gyógyításánál. Az aloét gyógyhatása Izraelben is hamar ismertté és kedveltté tette. A spanyol gyarmatosítók az Antillákon nagy mennyiségben termesztették az aloét már a 17. századtól. A Barbados szigetén termesztett helyi változatot a 18. században Philip Miller londoni botanikus nevezte el Aloe barbadensis-nek.
A növénynek tulajdonított sokféle pozitív hatást alátámasztották azok a vizsgálatok is, melyek 1938-ban a hatóanyagok felderítésére irányultak. Ekkor azonosították a legfontosabb hatóanyagait, később összesen mintegy 450 féle vegyületet izoláltak belőle, melyek kivételessé teszik a gyógynövények között.

Természet- gyógyászati szerepe

A növény leveléből kivont friss gélt már az ókorban is használták bőrápolásra, ízületi, reumatikus fájdalmak csillapítására, sérülések, égések kezelésére. Újabban alkalmazzák sugárkárosodásnak kitett bőrfelület gyógyítására is. A tiszta gél elfogyasztva fontos vitaminforrás, többféle ásványi anyagot, esszenciális aminosavakat tartalmaz, erősíti az immunrendszert, segít a gyomor-és bélműködés szabályozásában. Serkenti a vér-és nyirokkeringést, erősíti a vese, a máj és az epehólyag működését is. A gél és a bőrszövet között található sárga színű folyadék alointartalma miatt hashajtó hatású.

Kozmetikai használata

A kozmetikai iparban az aloé kivonata hidratáló anyag és lágyító, csillapító szer. Az aloét tartalmazó bőrápoló készítmények alkalmasak a fáradt, öregedő, vízhiányos bőr hidratálására, regenerálására. Megnyugtatja, felfrissíti, hidratálja, vitaminokkal tölti fel az erősen igénybe vett, napnak, szélnek kitett bőrfelületeket, megelőzi a környezeti ártalmakból fakadó károsodásokat.

Drog, hatóanyagok

-\tAloe capensis, Aloe barbadensis

Mukopoliszacharidok (acemannon)
Aminosavak
Keserűanyagok (aloin)
Antrakinonok
Zsírsavak (koleszterol, kampeszterol, -szitoszterol
Magnézium-laktát
Ásványi anyago