HU

Növény

Ánizs ( Pimpinella anisum L. )

Ánizs
  • Ánizs
  • Ánizs

Rendszertani besorolás

Leírás

Az ánizs egyéves, lágy szárú növény, 30-70 cm magas, levelei változatos alakúak, virága halvány, zöldes fehér összetett ernyővirágzat, termése ikerkaszat. Magyarországon, Németországban és a tőlünk keletre fekvő országokban az ánizs kis, sötét magvú változatát, míg Spanyolországban, Olaszországban nagyobb, világos színű termést adó változatát termesztik. Igényes növény, hűvös klímán, sekély termőrétegű, nehezen felmelegedő, kötött talajokon nem termeszthető eredményesen. Nem csak a talajra, de a megfelelő mennyiségben és időben lehullott csapadékra és a kiegyenlített tápanyagellátásra is érzékeny növény. Géncentruma a Mediterráneum, a Római Birodalom egész területén és Egyiptomban sokoldalúan használták ezt a jellegzetes illatú fűszernövényt. Gyógyászati felhasználása miatt különösen fontos hogy drogja, a szárított, érett ánizstermés ne tartalmazza a mérgező bürök, csattanó maszlag vagy a beléndek magvait, ezért a gyomirtásra különösen a terméskötés időszakában nagy figyelmet fordítanak. Az ánizs Hollandiában igazán népszerű, Mikulás ünnepén és Karácsonykor az elmaradhatatlan pepernooten-t és speculaas-t ízesítik vele, mindkettő hagyományos, fűszeres aprósütemény.

Természet- gyógyászati szerepe

Az ánizsolaj egyaránt kifejti jótékony hatását a vizeletkiválasztó-, emésztő-, és légzőszervrendszeren keresztül. Köptető, baktericid hatású a légutakban, serkenti az emésztőnedvek elválasztását a tápcsatornában. A bélrendszerben enyhíti a görcsös állapotot, a gázképződést és a székrekedést. Vesekőbetegségeknél görcsoldó hatása miatt is használják. Csecsemők szélhajtó teájának és antireumatikus bedörzsölő szereknek is hatékony alkotóeleme.

Kozmetikai használata

Az ánizsolajat kozmetikai készítményekben, masszázsolajakban, aromaterápia során baktericid, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító hatása és kellemes illata miatt gyakran használják. Más gyógynövények mellett a gyulladt, aknés bőr kezelésében játszik jótékony szerepet.

Drog, hatóanyagok

Termés (Anisi fructus):
- Illóolaj: 1,5-3 %
- Zsírosolaj: 18-23 %
- Fehérje: 16-20 %
- Cukor: 3,5-5,5 %

Illóolaj (Aetheroleum anisi):
- Anetol: 80-90 %
- Metil-kavikol: 5-10 %
- Ánizsaldehid
- Ánizsketon
- Ánizssav

Kapcsolódó termékek