Rendszertani besorolás
Rend: Érdeslevelűek
Alcsalád: Borágóvirágúak
Leírás
Kis-Ázsiában, Dél-Európában és Afrikában honos, hazánkban az 1970-es évektől termesztett egyéves, lágy szárú gyógynövény. Szára és levele serteszőrös, durva tapintású, virágzata forgó, melyet élénk, kék színű virágok alkotnak. Magvai aprók, egyenetlenül érnek, könnyen peregnek, ezáltal a borágó erősen gyomosít.
A növény termesztése egyszerű, közepesen tápanyagigényes, gyorsan fejlődő, bokrosodó termetével hamar elnyomja a gyomnövényeket, azonban értékes magvainak betakarítása annál nehezebb. Az elhúzódó érés és pergés miatt sorközökbe terített, perforált fóliatakarással biztosítják, hogy a begyűjtés a lehető legkevesebb veszteséggel járjon. A magvakat ezután szárítják, tisztítják és száraz, jól szellőző raktárban tárolják a zsírosolaj kinyeréséig.
A borágó zsenge leveleit salátákba keverve fogyasztják, de virága is ehető, ugyanakkor dekoratív dísz édességek, saláták tálalásánál. Házi tartósításnál a borágóleveleket a savanyított uborka eltevésénél is felhasználják.
Természet- gyógyászati szerepe
A borágó hajtásából készített forrázat a népgyógyászatban vizelethajtó, hasmenést gátló, gyulladáscsökkentő hatású. Toroköblítésre, kelések, duzzadások borogatására is használták. Legértékesebb drogja a magas gamma-linolénsav tartalmú zsírosolaj, melyet vérkoleszterinszint-csökkentő készítményekben alkalmaznak, valamint érelmeszesedés megelőzésére fogyasztanak.
Kozmetikai használata
Kozmetikai készítményekben a borágó magvából nyert zsírosolajat alkalmazzák. A borágó magolaj lágyítószer, főként a gyulladt, száraz bőr kezelésére használatos, de minden bőrtípuson alkalmazható, más hordozó olajhoz kis mennyiségben keverve.
Drog, hatóanyagok
Virágos hajtás (Boraginis herba):
- Nyálkaanyagok
- Szaponin
- Cseranyagok
- Illóolaj
- Ásványi sók
Termés (Boraginis fructus):
- Zsírosolaj. 23-30 %
Zsírosolaj (Oleum boraginis):
- Gamma-linolénsav : 22-25%
- Linolsav: 30-35%
- Palmitinsav: 8-15%
- Olajsav: 15-25%
- Sztearinsav: 3-6%