Rendszertani besorolás
Rend: Asteraceae
Alcsalád: Asterales
Nemzetség: Compositae (Tubuliflorae)
Leírás
A mezei cickafark évelő, lágy szárú növény, mely hazánkban is gyakran előfordul napos réteken, legelőkön, ruderális területeken. Szára 50-80 cm magas, levelei szárnyasan összetettek, többszörösen szeldeltek, virágzata összetett, sátorozó bugavirágzat, melyet apró, fehér pártájú fészkes virágzatok alkotnak. Kora nyártól késő őszig virágzik. Nem igényes a talaj kémhatására, de előnyben részesíti a könnyen melegedő, laza talajokat. Még a szikeseken is előfordul, mint sótűrő növény.
Magyarországon a forgalomba hozott drogmennyiség gyűjtésből származik, nincs nemesített fajtája. Ellenben Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban nemesített fajtáit termesztik, termesztéstechnológiáját részletesen kidolgozták.
A cickafark herbáját teljes virágzásban gyűjtik, a szabadban árnyékos helyen kiterítve vagy műszárítóban alacsony hőmérsékleten szárítják. Illóolaj előállítása céljából a friss herbát dolgozzák fel, az illóolajban a vízgőzdesztilláció folyamán proazulénekből azulének keletkeznek, ezek adják az olaj kék színét.
Az Achillea nemzetségbe a gyógyhatású fajokon kívül dísznövények is tartoznak, melyek élénk, sárga, terrakotta, paprikavörös vagy éppen ciklámenszínű virágzatukkal és finoman szeldelt levelükkel díszítik a kertet.
Természet- gyógyászati szerepe
A mezei cickafarkot régóta nagyra becsülik értékes hatóanyagai miatt. A népgyógyászat a növényt változatosan hasznosította, mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazta különböző bajok orvoslására.
Forrázata gyulladáscsökkentő, antiszeptikus a bőr és a nyálkahártyák gyulladásos megbetegedéseiben. Fogínybetegségek ellen, ekcémára, hüvelyöblítésre is használják. Belsőleg étvágyjavító, használható gyomorfekély, bélhurut esetén. Görcsoldó hatású, teájának fogyasztása jótékony a női nemi ciklus normalizálásában.
Kozmetikai használata
A kozmetikai iparban a cickafark kivonata csillapító szer, korpásodás elleni és frissítő anyag, illóolaja erősítőszer. A cickafark vizes kivonatát, illóolaját bakteriosztatikus, gyulladásgátló hatása miatt érzékeny, rozáceás, zsír-és vízhiányos bőr ápolására, bőrnyugtató, pórusösszehúzó kozmetikumokban használják. Emellett flavonoidjai révén vérkeringést serkentő, sejttevékenységet élénkítő hatása miatt is előnyös alkalmazása a különböző kozmetikai készítményekben.
Drog, hatóanyagok
Herba, virágzat (Achilleae herba, Achilleae flos)
- Illóolaj: virágzatban 0,2-0,5 %, levelekben 0,02-0,05 % (proazulének, 1,8-cineol, kámfor, borneol, bizabolol)
- Szeszkviterpén laktonok
- Flavonoidok (apigenin, luteolin glikozidok)