HU

Növény

Citromfű ( Melissa officinalis L. )

Citromfű
  • Citromfű
  • Citromfű

Rendszertani besorolás

Leírás

A citromfű géncentruma Dél-Európa és Kelet-Mediterráneum, innen szerzetesek közvetítésével terjedt el Európa szerte. Magyarországon a Dunántúlon elszórtan előfordul mint kivadult kultúrfaj, egyébiránt változó nagyságú területen több évtizede termesztik.
Évelő, lágyszárú növény, mely tarackoló gyökérzetével gyorsan elterjed a számára optimális feltételek között. Szára 50-100 cm magas, dúsan elágazó, levelei tojásdadok, fűrészes szélűek, sárgásfehér ajakos virágai levélhónalji álörvös virágzatban állnak. Meleg-és fénykedvelő, a hosszan tartó hűvös időjárás illóolaj-hozamát kedvezőtlenül befolyásolja. Budakalászi nemesítésű magyar fajtája az 1998-ban fajtaelismerésben részesült, magas illóolaj tartalommal rendelkező Ildikó.
Latin nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy virága bőven termel nektárt, ezért a citromfű jó mézelő. Gyógynövényként évszázadok óta jelentős szerepet játszik, ezen kívül aromás, citromillatú leveleit gyakran használják gyümölcslevesek, édességek, saláták és koktélok ízesítésére, díszítésére.

Természet- gyógyászati szerepe

A citromfű drogja rozmaringsav tartalmának köszönhetően nyugtató, külsőleg antivirális, illóolaja baktericid, fungicid hatású. A citromfüvet nyugtató, epehajtó, puffadást csökkentő teakeverékekben hasznosítják, vizes kivonatát övsömör és ajakherpesz elleni készítményekben használják.

Kozmetikai használata

A citromfű kozmetikai készítményekben is szerepel antivirális, fungicid hatása miatt. A kozmetikai iparban illóolaját erősítő szerként és elfedő anyagként, kivonatát erősítő és csillapító szerként tartják számon.
Illóolaja frissítő, tonizáló, gyulladáscsökkentő hatású, nyugtató hatású az érzékeny bőrön, aromaterápiás anyagként pedig nyugtató és lazító.

Drog, hatóanyagok

Levél (Melissae folium):
- Illóolaj (Aetheroleum melissae): 0,2-0,5 (citrál, citronellál, geraniol, linalool)
- Fenolkarbonsavak (rozmaringsav)
- Triterpének
- Flavonoidok