Növény

Citromolaj ( Citrus limon L. )

Citromolaj

Rendszertani besorolás

Rend: Rutafélék
Család: Citrus
Alcsalád: Rutavirágúak
Nemzetség: Aurantoideae

Leírás

A citrom géncentruma Délkelet-Ázsia, de a világ szinte minden meleg égövi táján termesztik, legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban és Olaszországban.
Termése jellegzetes ún. narancs termés (hesperidium), mely öt vagy sok termőlevélből alakuló, hártyás válaszfalakkal osztott bogyó. Jellegzetessége, hogy a terméshéj három részből tevődik össze, külső rétege a vékony, bőrszerű exokarpium, alatta található a két részből álló mezokarpium, mely a tömött szövetű, illóolajtartalmú, sárga szinű flavedo és a fehéres, szivacsos albedo együtteséből áll. A gyümölcshúst a hártyás válaszfalak és a lédús, tömlőszerű mirigyszőrök alkotják, melyek közé a több embriót is tartalmazó fehér magvak ékelődnek. Sok termesztett fajta mag nélküli termést nevel.
A nagy földrajzi felfedezések korában ismerték fel a magas C-vitamin tartalmú citrom skorbut-ellenes hatását, ennek köszönhetően ez a nagyon komoly tünetekkel járó és gyakran halálos kimenetelű betegség egyre ritkább lett a hónapokig-évekig hajózó tengerészek között.
A citrom egészségmegőrző hatása mellett fontos konyhai alapanyag is, aromás, kesernyés héját, savanyú levét a legkülönbözőbb ételek, italok elkészítésénél hasznosítják.

Természet- gyógyászati szerepe

A citrom leve C-vitamin hiánybetegség megelőzésére érdekében fogyasztható, illóolaja párologtatva fertőtlenítő, légúttisztító, frissítő hatású.

Kozmetikai használata

A citrom leve kozmetikai pakolásokban, egyéb készítményekben halványító, regeneráló, hidratáló, tonizáló hatású, használatával a bőr felfrissül, megújul, visszanyeri feszességét. Használata ajánlott az aknés, olajos szeboreás bőrre. Illóolaját a kozmetikai ipar kellemes, tiszta illata és antimikrobiális hatása miatt alkalmazza, gyümölcse, héja és leve erősítőszer.

Drog, hatóanyagok

Terméshéj (Citri pericarpium):
- Illóolaj (citrál) - Flavononok (neoheszperidozidok) Mag:
- Triterpén keserűanyagok (limonin) Gyümölcshús:
- Cukrok: 8-9%,
- Citromsav: 1 %,
- C-vitamin: 50 mg/100g