HU

Növény

Citronella ( Cymbopogon nardus )

Citronella

Rendszertani besorolás

Leírás

A mintegy 35 fajt számláló Cymbopogon nemzetség Afrika és Ázsia trópusi, szubtrópusi éghajlatú vidékein honos. A fűfélék között egyedülálló módon föld feletti szerveikben, speciális olajtartó sejtekben illóolaj halmozódik fel, mely igen keresett az illatszeriparban.
A Cymbopogon nardust Ceylon szigetén, Malajziában, Jáván és a Seychelles- szigeteken termesztik. A növény legfeljebb másfél méter magasságot ér el, szárán szárölelő, keskeny szálas, kékeszöld, citromillatú levelek találhatók. A Cymbopogon nemzetségben több fajnak is hasonló összetételű az illóolaja. A már az ókorban is használt C. martini pálmarózsa a rózsakenőcs és a rózsavíz illatosítására szolgált, ma erősítőszer és illatanyag komponens a kozmetikai iparban. A Cymbopogon winterianus természetes fertőtlenítőszerként, biocid anyagként ismert. A Cymbopogon schoenanthus illóolaja erősítőszer és elfedő anyag, kivonata pedig csillapítószer a kozmetikai készítményekben.
A színtelen vagy sárgás-sárgásbarna színű, citrom-vagy citromfű (Melissa) illatú, égető ízű citronella olajat a növény szárított leveléből vízgőzdesztillációval nyerik. A citronella olajat a kozmetikai ipar, és a likőripar is hasznosítja, valamint szúnyogriasztó szerekben, mécsesekben is szerepel jellegzetes illata miatt.

Természet- gyógyászati szerepe

A citronella olaj a citromcirok olajhoz hasonlóan antiszeptikus, erősítő, élénkítő és fájdalomcsillapító hatású. A citromcirok olajjal megegyező belső használata is, így láz, fejfájás, kimerültség esetén alkalmazható, emellett arc-és homloküreg gyulladás esetén is adható. Ideges gyomornál nyugtató hatású. Külsőleg dezodoráló, bőrtisztító, bőrnyugtató hatású. Aromaterápiában vérkeringést serkentő, izomtónust javító szer.

Kozmetikai használata

A citronella vízgőzdesztillációval nyert illóolaja a kozmetikai iparban erősítőszer, illatanyag komponens.

Drog, hatóanyagok

Citronellaolaj, fenyérfűolaj (Citronellae aetheroleum)

-\tgeraniol: 60 % (ceyloni), 90 % (jávai)
-\tcitronellol: 15 %
-\tborneol: 1,0-2,0 %
-\tkamfén
-\tdipentén