Növény

Csalán ( Urtica dioica L. )

Csalán
  • Csalán
  • Csalán
  • Csalán
  • Csalán
  • Csalán
  • Csalán

Rendszertani besorolás

Leírás

Az Urtica nemzetség egyik legjelentősebb faja a nagy csalán hazánkban honos, nitrogénben gazdag talajon, árnyékos fekvésben mindenütt megtalálható évelő, lágyszárú, kétlaki növény. Hosszú, barnás színű, elágazó gyöktörzse a talajban közel vízszintesen fut, hajtásának magassága akár a 150 cm-t is elérheti. Szíves, kihegyesedő végű, fűrészes szélű levelei rövid nyéllel kapcsolódnak a négyélű, el nem ágazó szárhoz. A száron és a levélen serte-és csalánszőrök találhatók. A csalánszőr egy különleges felépítésű mirigyszőr, melynek a feji része törik le érintésre, a megmaradó csonk a bőrbe fúródik, befecskendezve savas anyagát, melyben acetilkolin, hisztamin, szerotonin is található. A csalán termős és porzós virágzatai is füzért alkotnak, a lepellevelek zöldesek. A termés egymagvú makkocska.
A csalán felhasználása változatos, nem csak gyógynövényként, de élelemként, rostnövényként is felhasználták. Ismert a csalán kenderhez hasonló feldolgozása a keleti szlávoknál és az obi ugoroknál is, akik durva szövetet készítettek a lehántolt csalánrostokból. A zsenge csalán levelét kukoricadarával keverve ma is használják kiskacsák etetésére.

Andersen (1805-1875) Vadhattyúk című meséje a gyermekirodalomba is beemelte a csalánt, az áldozatvállaló lánytestvér csaláningeinek képében. A csalán a 19. században divatos magyar virágnyelvben is helyet kap, Kassay Adolf 1852-ben megjelent művében jelentése: távozz, irtózom tőled.

Természet- gyógyászati szerepe

Vértisztító, vízhajtó teakeverékek komponenseként, reumatikus panaszok ellen használható a növény szárított levele vagy herbája. Gyökerének kivonatát koleszterinszint csökkentésére, prosztatatúltengés, dülmirigy megbetegedése ellen használják gyógyszerek alkotórészeiként. Újabban a reformkonyha is feleleveníti a zsenge csalánlevelek fogyasztását magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt.

Kozmetikai használata

A csalán föld feletti részét a kozmetikai ipar hajkondicionáló, korpásodás elleni anyagként hasznosítja. Összehúzó, erősítő és csillapító hatású drog, korpás, szeboreás, hámló, viszkető bőr ápolására, valamint cellulit és stria elleni pakolásokban alkalmazható.

Drog, hatóanyagok

Levél, herba (Urticae folium, Urticae herba):
- Klorofill
- Karotinoidok
- Vitaminok (B, C, K, U)
- Triterpének
- Szterolok
- Glukokinin
- Flavonoidok (kvercetin, kempferol, izoramnetin)
- Aminok (hisztamin, szerotonin, kolin)
- Ásványi anyagok

Gyökér (Urticae radix):
- Szterolok
- Kumarin
- Cseranyagok
- Fenilpropán-származékok
- Lignán

Mag (Urticae fructus):
- Zsírosolaj: 30 %
- Fehérje
- Nyálkaanyag