HU

Növény

Eukaliptusz ( Eucalyptus globulus Labill. )

Eukaliptusz

Rendszertani besorolás

Leírás

A meleg égövi Eukalyptus nemzetségben mintegy 700 faj található, melyek közül egy az illóolaja miatt közismert Eucalyptus globulus Labill. Az Ausztráliában őshonos eukaliptuszokat széles körűen hasznosítják, rendkívüli mértékű párologtatásuk miatt mocsarak kiszárítására telepítik, kemény, szívós faanyagukat az építőipar és a papíripar dolgozza fel.
Az eukaliptuszok hosszúkás, sarlós levele a koalák táplálék és vízforrása is egyben. A forró égövön, szárazabb talajon álló eukaliptuszfák leveleiket élükkel fordítják a Nap felé, így csökkentve azok felületét, így az eukaliptuszerdőkben változatos, dús aljnövényzet fejlődhet. Virágai magányosak, nem illatosak, ezért színes, feltűnő porzókkal csábítják a megporzó madárfajokat, esetenként erszényeseket. Lemezekben leváló kérge, száraz gallyai rendkívül gyúlékonyak.
Az E. globulus illóolaját vízgőzdesztillációval állítják elő a belső illóolajtartókkal pontozott levelekből és a fiatal hajtásokból. Az említett fajon kívül még illóolaj-előállítására használt eukaliptusz az Eucalyptus polybractea R.T. Baker és az Eucalyptus smithii R.T. Baker.

Természet- gyógyászati szerepe

Az eukaliptusz színtelen vagy halványsárga, kámforra emlékeztető illatú illóolaját főként légúti fertőzések kezelésére használják nyákoldó, köptető hatása miatt. Gyógyhatását a mellkas bőrébe dörzsölt, illóolaját tartalmazó gyógykenőcsök használatakor is kifejti. Hűsítő, fertőtlenítő, sebgyógyító hatású.

Kozmetikai használata

A kozmetikai iparban az eukaliptuszlevél erősítő és baktérium elleni szer, dezodoráló és lemosó anyag, illóolaja erősítő szer, elfedő anyag.
Az eukaliptusz olaját gyógyszappanokban, krémekben és maszkokban valamint aromaterápiás illóolaj-kompozíciókban előszeretettel használják minden bőrtípusra, antimikrobiális, hűsítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága, valamint kellemes, üde, tisztaságot sugalló illata miatt.

Drog, hatóanyagok

Levél (Eucalipti folium), és Illóolaj (Aetheroleum eucalipti):
- Illóolaj: 2-5%
- 1,8-cineol (eukaliptol): 70 %
- limonén: 12%
- -pinén, -pinén, -fellandrén, szabinén, kámfor
- Cseranyagok
- Triterpének
- Floroglucin-származékok