HU

Növény

Fahéjolaj ( Cinnamomum zeylanicum Nees )

Fahéjolaj

Rendszertani besorolás

Rend: Babérfélék
Család: Cinnamomum
Alcsalád: Babérok

Leírás

A Cinnamomum fajok Dél-Délkelet -Ázsiából származó, évezredek óta fűszerként és gyógynövényként használt örökzöld fák. Kínában gyógyhatásáért fogyasztották, az ókori Egyiptomban a balzsamozás során alkalmazták, Izraelben, Mezopotámiában, Itáliában vallásos szertartások alkalmával, füstölőkbe keverték.
A középkori Európában ritka, értékes gyógyszernek számított, emésztő-szervrendszeri megbetegedésekre, női bajokra adták, majd ahogy a gyarmatosítások korában egyre könnyebben hozzáférhetővé vált, fűszerként használták.
Ma a fahéj a Közel-Kelet, Arab-félsziget, Észak-Afrika, Kína, India egyik sokoldalúan, hal-és húsételekben is használt fűszere, míg Európában főként édességek, sütemények és italok ízesítésére használják
A kínai fahéjfa és a ceyloni fahéjfa nem csak termőhelyükben különbözik. A kínai fahéjfa kérge vastagabb, több kumarint tartalmaz, a ceyloni fahéj kérge papírvékony, kevesebb benne a káros hatású kumarin.
Illóolajat a kínai fahéj esetében a levélből és a fiatal ágakból, a ceyloni fahéjnál pedig a fiatal hajtás kérgéből állítanak elő vízgőzdesztillációval.

Természet- gyógyászati szerepe

A XX. században kísérletekkel igazolták a fahéj antibakteriális, fungisztatikus, görcsoldó, gyulladásgátló és antioxidáns hatását. Fogyasztása elsősorban étvágytalanság, teltségérzet és puffadás ellen javasolt. Az 1980-as években több kutatócsoport is vizsgálatokat indított a fahéj vércukorszint-csökkentő hatásának igazolására. Az in vitro és in vivo (állat)kísérletek után több országban, más-más humán célcsoporton különböző kivonatokat alkalmazva is lefolytatták a kísérleteket, melyek bár egymással nehezen összehasonlíthatóak, de nagyrészt pozitív eredménnyel zárultak. Ma Európában több, fahéjat tartalmazó antidiabetikus étrendkiegészítő terméket is forgalmaznak.

Kozmetikai használata

A fahéj illóolaja serkenti a bőr vérkeringését, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatású. Kedvező tulajdonságait borogatás, bedörzsölés, aromaterápia során is kifejti. A kozmetikai-és illatszeripar jellegzetes, kedvelt illata miatt is gyakran alkalmazza.

Drog, hatóanyagok

Kéreg (Cinnamomi cortex) és illóolaj (Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum)
- Illóolaj: ~1,2 %
\tTransz-fahéjaldehid: 55-75%
\tCineol: <3,0%
\tLinalool: 1,0-6,0%
\t-kariofillén: 1,0-4,0%
\tSzafrol: <0,5%
\tEugenol: <7,5%
\tKumarin: <0,5%
\tTransz-2-metoxifahéjaldehid: 0,1-1,0%
\tBenzil-benzoát: <1,0%
- Cseranyag: 2-3%
- Cukrok, keményítő, nyálkaanyagok