HU

Növény

Fenyő ( Pinus sylvestris L. )

Fenyő
  • Fenyő
  • Fenyő
  • Fenyő
  • Fenyő
  • Fenyő
  • Fenyő
  • Fenyő

Rendszertani besorolás

Leírás

Eurázsia mérsékelt övi területének nagy részén honos kéttűs fenyő, Magyarországon a Dunántúlon, a Bakony- hegységben található Fenyőfőn láthatók őshonos állományai, de sokfelé telepítik is. Örökzöld, 30 méter magasra is megnövő fa, fiatalon szürkés kérge idősebb korban jellegzetes rókavörös színt ölt, mély, barnás repedésekkel. 3-7 cm-es szürkészöld tűlevelei kettesével állnak a hajtásokon. Termős toboza virágzáskor borsszem nagyságú, pirosas, a harmadik év tavaszára éri el 5-7 cm-es végleges méretét. Az érett toboz egészben hullik le, miután a szárnyas magvak kiszóródnak.
Az erdei fenyő fája fontos építő- és bútoripari nyersanyag, tartósabb a luc-, jegenye-és simafenyőnél. Érdekesség, hogy míg eredetileg csak a sűrűbb szerkezetű, egyenletesebb évgyűrűjű, északi, vagy nyugat-dunántúli erdei fenyőt nevezték borovi fenyőnek, az alföldi, széles évgyűrűjű, lazább faszerkezetűt pedig répafenyőnek - ezzel is kihangsúlyozva a minőségi különbséget - ma már minden erdei fenyőt borovi fenyőként értékesítenek.
Az erdei fenyő gyógynövényként is igen értékes, leveléből és balzsamából illóolajat nyernek, a desztilláció után visszamaradó gyanta és a faanyag száraz lepárlásával előállított fenyőkátrány, valamint a fiatal ágvégek is gyógyhatású összetevőket tartalmaznak.

Természet- gyógyászati szerepe

Az erdei fenyő illóolaját köptető és bakteriosztatikus hatása miatt belélegeztetve alkalmazzák. Külsőleg is alkalmazható a hurutos betegségek tüneteinek enyhítésére krémekben. Belsőleg a dózis szigorú betartása mellett ugyancsak légzőszervi megbetegedésekre adható.
A fenyőkátrányt gyógyszappanokban pikkelysömör, ekcéma, zsíros bőr kezelésére alkalmazzák.
A fiatal, szárított ágvégeket más, köptető hatású drogokkal együtt teakeverékek előállítására használják.

Kozmetikai használata

A fenyő tűlevele a kozmetikai iparban erősítő szer, zsír-és vízhiányos, idősödő, érzékeny, rozáceás bőr kezelésére alkalmazott kozmetikumokban összetevőként megtalálható. Szappanokban, tusfürdőkben, fürdősókban is felhasználják a fenyő illóolaját, jellegzetes, tiszta, friss illata és enyhe antibakteriális hatása miatt.

Drog, hatóanyagok

Illóolaj levélből (Aetheroleum pini sylvestris) és illóolaj balzsamból (Aetheroleum terebinthinae rectificatum):
- Illóolaj-komponensek: alfa-pinén, béta-pinén, bornilacetát

Balzsam /fenyőszurok (Terebinthina):
- Illóolaj:gyanta = 30:70

Gyanta (Colophonium):
- Nem illékony diterpének (pimársavak)
- Lignánok (pinorezinol)

Fenyőkátrány (Pix liquida):
- Fenolos vegyületek