Rendszertani besorolás
Család: Jasminum
Alcsalád: Olajfavirágúak
Leírás
A Jasminum nemzetség több mint 200 fajt számlál, minden földrészen megtalálhatók képviselői. Dél-Európában illóolajáért termesztik az illatos, fehér virágú, örökzöld fehér jázmint (Jasminum officinale L.), mely Irántól Kínáig előfordul a meleg égövben. A fehér jázmin gyakran kivadul a termesztésből épp úgy, mint a Kanári-szigetekről származó, sárga virágú illatos jázmin (J. odoratissimum L.) A Kelet-Indiában honos, fehér virágú arab jázmin (Jasminum sambac L.) szintén fontos illóolaj-szolgáltató növény, Kínában pedig teát illatosítanak vele. Hazánkban védett fekvésű kertekben találkozhatunk a Kínából származó, lombhullató téli jázminnal (J. nudiflorum Lindl.), mely lombfakadás előtt hozza kis, sárga virágait.
A meleg égövi jázmin fajok már a 17. században ismertek voltak hazánkban. Lippay (1664) a téli fagyvédelemre szoruló növények között felsorolja a fehér jázmint, az illatos jázmint, és a ma is dísznövényként ültetett spanyol jázmint (Jasminum fruticans L.) és részletes tartási, szaporítási tanácsokkal is ellátja az olvasót. A spanyol jázmin tekintetében még virágkötészeti útmutatást is ad, mely így szól: Ha valaki ennek a virágnak illatjával akarja fejét vigasztalni és kezében hordozni, messen le egy szál olasz kaprot, avagy köménymagot és annak apró szárait fölül metélje, hogy egy ízig, mint az sörték kiálljanak; szedje le az jesamin virágot és vonja renddel az száracskába, hogy ki ne láttassanak, s olyannak látszik, mint a fejér hólabda virág. Igy kezében hordozhatja és szagolhatja.
A 19. század közepe táján a franciaországi Grasse lett a parfümgyártás európai központja, kedvező klímájának köszönhetően tömegesen termesztették az illóolajos növényeket, közöttük a jázmint, melyből az első világháború előtt 1,2 millió kg-ot állítottak elő. A jázmin illóolaját leginkább az ún. enfleurage (pomádés) eljárással nyerik ki, mely kíméletesebb mint a vízgőzdesztilláció. 1000 kg, azaz mintegy 3,5 millió virág szükséges 1 kg jázminolaj előállításához. Az enfleurage eljárással nyert jázminolaj, a jázminabszolútum sűrű, barnás színű, jázminvirág illatú.
Természet- gyógyászati szerepe
Ázsiában és Európában a jázmin gyógynövényként is ismert. Kínában fertőző májgyulladás, májzsugor, vérhas, idegrendszeri zavarok, idegesség, depresszió, köhögés ellen használták. A japánok szaporítószervek gyengeségeire, nők urológiai problémáira alkalmazták. Európában fájdalomcsillapító, méhizom összehúzó hatása miatt használják, segíti a méhlepény kilökődését, serkenti a tejtermelést. Szülés utáni depresszió és a változó kor panaszai ellen is jó hatású. Férfiaknál enyhíti a dülmirigy-megnagyobbodás tüneteit, nemi vágyfokozó, impotencia elleni szer. Adható izomgörcs és rándulás esetén, bőrbetegségek, stressz okozta bőrgyulladás kezelésére. A fehér jázmin illóolaját előszeretettel használják az aromaterápiában feszültségoldó, nyugtató hatása miatt.
Kozmetikai használata
A fehér jázmin levele, virága, illóolaja a kozmetikai iparban bőrkondicionáló, hidratáló, elfedő anyag és csillapító szer. Kozmetikai készítményekben kiválóan alkalmazható száraz, hámló, érzékeny bőr ápolására. Kiegyensúlyozza a bőr zsíranyagcseréjét, bakteriosztatikus hatású.
Drog, hatóanyagok
Aetheroleum jasmini (Jázminolaj):
- benzilacetát, linalilacetát, linalool, indol, jázmon, metil-jazmonát