HU

Növény

Jukka ( Yukka filamentosa L. )

Jukka
  • Jukka
  • Jukka
  • Jukka

Rendszertani besorolás

Leírás

A jukka nemzetség 35 faja Észak-Amerika déli és Közép-Amerika északi részén honos, sivatagi - félsivatagi körülményekhez alkalmazkodott, tőlevélrózsás, levélszukkulens és fás növényeket foglal magába. A törzs nélküli és törzset nevelő jukkákra egyaránt jellemző az erős, rostos, kard alakú levélzet, a magas virágzati szár, füzérvirágzat. A virágok csüngők, a párta kocsány felőli része forrt. A termés tok. Eredeti élőhelyén a beporzást a jukkamoly végzi az éjszakai órákban. A jukkák Európában csak igen ritkán kötnek magot a beporzó rovar hiánya miatt. A Yucca filamentosa és a Yucca recurvifolia kedvelt és elterjedt dísznövények hazánkban is, mindkettő télálló, ezért kertekben, parkokban és temetőkben is gyakran ültetik, a Y. recurvifolia a Dunántúlon már elvadult állományokat is alkot. A Yucca aloifolia származási helyén akár a hatméteres magasságot is elérheti, piros virágú változatát dísznövényként ültetik, húsos terméseit fogyasztják. Magyarországon mint igénytelen, száraz levegőt is elviselő szobanövényt ismerjük. A jukkák erős levélrostjaiból tartós köteleket, hálókat készítenek, egyes fajok virágát nyersen, salátákban fogyasztják. A Yucca gloriosa hazánkban a 17. századtól ismert, Lippay a Posoni kertben (1664) már említi, Jucca indica, Jucca gloriosa, dicsőséges, dicsekedő káka néven. A szerző ma is felismerhetően jellemezte a növény habitusát, leírta igényeit és szaporításának módját.

Természet- gyógyászati szerepe

Az agavefélék családjának tagjaira jellemző a hormonhatású szaponinok magas aránya, ezért fogamzásgátló gyógyszerek és szintetikus hormonok gyártásánál hasznosítják az ide tartozó növényeket.

Kozmetikai használata

A kozmetikai ipar több jukkafajt is hasznosít bőrvédő, bőrkondicionáló anyagként. A jukka hatóanyagai bőrpuhító, tisztító, regeneráló hatásúak. Kozmetikumokban az idősödő, laza bőr ápolására, más gyógynövények mellett eredményesen használható.

Drog, hatóanyagok

- Szteroid szaponinok
- Fitoösztrogének