Rendszertani besorolás
Rend: Ajakosok
Alcsalád: Árvacsalán-virágúak
Leírás
A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származó, fásodó tövű, gömb alakú, évelő mediterrán félcserje, mely ellentétben a keskenylevelű kakukkfűvel hazánkban nem honos, de dísz-és fűszernövényként gyakran termesztett. Alacsony, 20-50 cm-es hajtásain szőrös, lándzsás levelek ülnek, melyek illóolajtartó mirigyekkel pontozottak. Virágzata álörvös füzér, fehér, rózsaszín vagy lilás ajakos virágokkal. Meleg és fényigényes, a jó vízgazdálkodású, meszes talajokon, lehetőleg déli lejtésű területen fejlődik a legszebben. Megfelelő termőhelyen termesztése könnyű, növényvédelmet legtöbbször nem igényel. Virágzó hajtásait a fásodó részek felett, napsütéses időben vágják, a begyűjtött herbát azonnal szárítják, vagy vízgőzdesztillációval illóolajat állítanak elő belőle.
A kerti kakukkfű felhasználása sokrétű, kedvelt fűszerként, gyógynövényként is, fungicid illóolaját biokertészetben magcsávázásra is használhatjuk. Gyógyhatásait már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, a középkorban a kolostorkertek (hortus claustralis), gyógyító kertek (hortus sanitatis) egyik kedvelt növénye volt. A görög katolikusok a Kereszelő Szent János születése napján kötött, a pap által a templomban megszentelt virágcsokrokba is tettek kakukkfüvet, majd később a szentelményt különféle betegségek gyógyítására használták.
Természet- gyógyászati szerepe
A kerti kakukkfüvet légúti megbetegedések ellen alkalmazzák különféle köhögéscsillapító gyógyszerekben, teakeverékekben, mellkas bőrére kenhető balzsamokban, párologtatva aromaterápiás illóolaj-keverékekben. Köptető, görcsoldó, diuretikus, antibakteriális, antifungális, féreghajtó hatású.
Kozmetikai használata
A kakukkfű és illóolaja a kozmetikai iparban erősítő és elfedő anyag. A kakukkfű illóolaját bőrgomba elleni készítményekben, fogkrémekben, szájvizekben, fürdőolajokban alkalmazzák fertőtlenítő, csíraölő, összehúzó, gyulladáscsökkentő, a bőr vérkeringését serkentő hatása miatt. Aromaterápiás illóolaj-keverékeket is készítenek felhasználásával.
Drog, hatóanyagok
Virágos hajtás (Thymi vulgaris herba) és illóolaj (Aetheroleum thymi):
- Illóolaj: 1,0-2,5 % (timol, karvakrol, p-cimol, borneol, linalool, cineol, észterek, savak)
- Cserzőanyag: 10 %
- Keserűanyag
- Gyanta
- Szaponin