Növény

Kövirózsa ( Sempervivum tectorum L. )

Kövirózsa
  • Kövirózsa
  • Kövirózsa
  • Kövirózsa
  • Kövirózsa
  • Kövirózsa
  • Kövirózsa

Rendszertani besorolás

Leírás

A házi kövirózsa egész Európában, hazánkban is elterjedt, napos sziklákon, sziklagyepekben gyakori pozsgás, tőlevélrózsás, örökzöld, évelő növény. A Sempervivum nemzetségbe 80 faj tartozik, a vadon élő kövirózsák védettek. A S. tectorum rendkívül változatos faj, színe lehet világoszöld, kékesszürke vagy akár barnásvörös, rozettájának mérete a 2-3 cm-es átmérőtől a 20-30 centiméteresig terjed. Levele viselhet feltűnő csúcsfoltot, de lehet teljesen rajzolat nélküli is. A változatok könnyen kereszteződnek, ennek köszönhetően a nemesítők zavarba ejtő választékot hoztak létre a szukkulensek kedvelőinek örömére.
A néphit szerint a háztetőre ültetett kövirózsa távol tartja a villámokat, mivel pedig a villámlás istene Jupiter, ezért már az antik idők óta Jupiter szakállának Jovis barba nevezték. Istállók tetejére is ültették, hogy a jószágot megvédjék a rontástól, villámcsapástól.
Széleskörű elterjedéséhez hozzájárult, hogy a növény pozsgás leveleit a népi gyógyászat is sokoldalúan hasznosította.

Természet- gyógyászati szerepe

A népgyógyászatban a kövirózsa leveléből préselt nedvet kisebb sebek, égések, gyulladások, rovarcsípések kezelésére, borban elkeverve lázcsillapításra használták, forrázatát hörgőgyulladásra, torokgyulladásra, afta és kisebesedett száj gyógyítására alkalmazták.

Kozmetikai használata

A kozmetikai iparban a kövirózsát bőrkondicionáló anyagként hasznosítják. A kövirózsa hatóanyagai révén alkalmas az érzékeny, napégette, pigmentfoltos, májfoltos bőr ápolására. A kövirózsát tartalmazó kozmetikai készítmények hámosító, összehúzó, regeneráló, nyugtató és halványító hatásúak.

Drog, hatóanyagok

Tőlevélrózsa (Sempervivi tectori herba):
- Szénhidrátok (szedoheptulóz)
- Izocitromsav: 5-9 %
- Citromsav, almasav, malonsav
- Szabad aminosavak (aszparaginsav)
- Fenolkarbonsavak (kávésav, klorogénsav)
- Flavonoidok: 0,7 % (kvercetin-, kempferol-, flavon-glikozidok)
- Cseranyagok: 3-4 % (procianidinek)
- C-vitamin
- Nyálkaanyagok