HU

Növény

Martilapu ( Tussilago farfara L. )

Martilapu
  • Martilapu
  • Martilapu

Rendszertani besorolás

Leírás

Hazánkban is előforduló, nyirkos, üde élőhelyeken található, bolygatott talajt tűrő, évelő növény. Gyöktörzse hengeres, kúszó, tőlevelei szíves-kerekdedek, 15-20 cm átmérőjűek, a levélfonák molyhos. A növény szára 5-15 cm magas, pikkelyleveles, virágzatban záródik. A fészekvirágzatot aranysárga csöves virágok, és keskeny pártájú nyelves virágok alkotják, termése bóbitás kaszat. A virágok február-áprilisban nyílnak, a virágzás végén jelennek meg a tőlevelek. Drogként a növény levelét és virágzatát gyűjtik természetes élőhelyein, termesztésbe még nem vonták. A levelek összetéveszthetők a fehér acsalapu vagy a közönséges bojtorján tőleveleivel, ugyanakkor a virágzat az azonosítást egyértelművé teszi. A martilaput sokféle népi elnevezéssel illették, ezek magyarázata a növény habitusában vagy élőhelyében keresendők. Például a martilapu név mart előtagja a magas partot takarja, a növény ugyanis gyakran megtalálható patakpartokon, vizes területeken. A mocsárvirág név is erre utal. A szamárköröm, lókörömfű, körömlapu elnevezés a levél alakjára mutat. A szattyú név a szattyán alakváltozása, Diószegi Sámuel (1760-1813) hozta létre, az apró, barnás pikkelylevelek puha bőrhöz való hasonlatossága okán.

Természet- gyógyászati szerepe

A martilapu drogjait a népgyógyászat több betegség ellen is alkalmazta. Leveléből készült teáját légzőszervi megbetegedésekre, nyálkaoldóként, nyálkahártya-bevonóként használták, köhögés és asztma elleni teakeverékek alkotóelemeként is szerepelt. Gyulladt kelésekre a friss, megtört levelet alkalmazták borogatásként. A természetgyógyászat ma is felhasználja a martilaput szájüregi nyálkahártya-gyulladásnál öblögető szerként. Makacs, száraz köhögés ellen javasolt forrázatának fogyasztása. A növény májkárosító pirrolizidin-alkaloidokat tartalmaz, ezért hosszú ideig tartó használata nem előnyös, májproblémákkal küzdők pedig nem is fogyaszthatják.

Kozmetikai használata

A martilapu levele és virága a kozmetikai iparban lágyító szer és összehúzó anyag. A normál és érzékeny bőrön más gyógynövények mellett alkalmazva nyugtató, összehúzó, hidratáló és regeneráló hatású.

Drog, hatóanyagok

Levél (Farfarae folium)
Virágzat (Farfarae flos, Farfarae anthodium)
- Nyálkaanyag: 8 %
- Flavonoidok
- Triterpénszármazékok
- Pirrolizidin-alkaloidok (szenkirkin, tusszilagin)

Kapcsolódó termékek