Növény

Petrezselyem ( Petroselinum crispum Mill. )

Petrezselyem
  • Petrezselyem
  • Petrezselyem
  • Petrezselyem
  • Petrezselyem
  • Petrezselyem
  • Petrezselyem
  • Petrezselyem

Rendszertani besorolás

Leírás

Dél-Európából származó, hazánkba szerzetesek közvetítésével, gyógynövényként bekerült kétéves növény, melyet ma leginkább zöldségnövényként termesztenek. Laza, humuszban gazdag talajon az ország minden táján megterem. Kétéves növényként első évben sárgásfehér karógyökeret, szárnyaltan összetett, szeldelt levelekből álló tőlevélrózsát fejleszt, a második évben jelenik meg elágazó szára és sárgászöld virágokból álló összetett ernyő virágzata. Termése szétváló, görbült, háti oldalán bordás ikerkaszat. A maghéjjal összenövő termésfalban és a növény más részeiben is illóolajtartók és járatok vannak, ez indokolja fűszer-és gyógynövényként történő felhasználását.
A petrezselyem a latin petroselinon szó módosulata. Gyógynövényként először 795-ben, a Capitulare de villis néven ismert királyi rendeletben tűnt fel, mely a bencés szerzetesek által javasolt, kolostorkertekben termesztendő növényeket is tartalmazza. A 15. századi latin-magyar szójegyzékekben is megtalálható a petrezselyem, petrosolum néven.
A petrezselyem kellemes íze és leveleinek dekorativitása révén a gasztronómiában fontos szerepet játszik, mint fűszernövény.
Több petrezselyem fajtát is termesztenek a hazai kiskertekben, közöttük raktározó karógyökeret nem fejlesztő típusokat is, melyeket kifejezetten lombjukért nevelnek.

Természet- gyógyászati szerepe

A petrezselyem gyökere, szára, levele és termése is erős vizelethajtó, fokozza a méhizomzat tónusát. Illóolaja étvágygerjesztő hatású. Friss levelének nedvét szúnyogcsípés okozta bőrirritáció ellen alkalmazták. Fűszerként fogyasztva nem veszélyes, de önmagában, főként a termés főzete vesevérzést, vetélést idézhet elő.

Kozmetikai használata

A petrezselyem hajtása és magolaja a kozmetikai iparban bőrkondicionáló anyag. Kozmetikai készítményekben hatóanyagai révén hidratáló, nyugtató hatású. Minden bőrtípus kezelésére alkalmas gyógynövény.

Drog, hatóanyagok

- Flavonoidok
- Illóolaj (apiol, miriszticin)
- Nyálkaanyagok
- Vitaminok