Növény

Ricinus ( Ricinus communis L. )

Ricinus

Rendszertani besorolás

Leírás

Trópusi származású, Kelet-Indiában, Afrikában honos fatermetű növény, a mérsékelt égövön egyévesként termesztik. Hazánkban 2-2,5 méter magasra nő meg, hosszú nyélen ülő, nagy levelei tenyeresen karélosak, a karéjok elhegyesedők. Virágai egylakiak, egyivarúak, bogas virágzatot alkotnak, termése tok, három, babszem nagyságú, márványos mintázatú maggal. Napfény, meleg és vízigényes, rövid tenyészidejű faj. Magvait augusztustól az első fagyokig folyamatosan takarítják be, elkülönítve szárítják és tárolják. Értékes olaját hidegen préselik, majd a mérgező ricint denaturálják, így teszik alkalmassá a humán felhasználásra.
A növény tudományos és népi nevei egyrészt habitusából, másrészt hatásából erednek. A latin ricinus név jelentése kullancs, tetű. A ricinus magja mind színre, mind alakra a megduzzadt, vérszívó kullancsra hasonlít. Sárfű elnevezése hashajtó hatásán alapul, a sár itt széklet jelentéssel bír. Törökmag néven Csapó (1775) említi, valószínűleg származására utalva. Melius (1578) alkotta a krisztuskeze, krisztustenyere, istentenyere neveket a növény nagy, ötujjas levéllemezének formája miatt. Vakondokfa elnevezését arról a hiedelemről kapta, hogy elűzi az alkalmatlankodó vakondot a földekről. Melius így ír erről: Ez fű valahol vagyon, a vakondag ott nem lakik. Igen gyűlöli a vakondag ez csodafát.
A ricinusolaj felhasználása sokoldalú. Gyógyhatásait már a középkorban is ismerték, ma pedig alkalmazzák a gyógyászatban, a kozmetikában és bőrgyógyászatban, sőt ipari kenőanyagokat is készítenek belőle. Több fajtáját dísznövényként is ültetik, noha ez nagy odafigyelést igényel mérgező magvai miatt.

Természet- gyógyászati szerepe

A ricinusolaj évszázadok óta használt hashajtó, mely a vékonybél receptorainak izgatásán keresztül fejti ki hatását. Görcsös székrekedés, bélelzáródás, vakbélgyulladás esetén nem használható. Rendszeres, ismétlődő használata nem ajánlott. Olaját sárgaság, sömör, szemölcs, kelés ellen is alkalmazták, ma is szerepel bőrgyógyászati készítmények komponenseként.

Kozmetikai használata

A kozmetikai iparban a ricinusolaj oldószer, lágyító szer, bőrkondicionáló, bőrsimító és hidratáló anyag. Előnyös tulajdonsága, hogy koncentráltabb alkoholokban más zsíros olajokkal ellentétben jól oldódik. A ricinusolaj hatóanyagai révén jótékonyan ápolja a zsír-és vízhiányos, laza, sápadt bőrt, emellett hordozóként biztosítja más, zsírokban oldódó hatóanyagok és vitaminok felszívódását.

Drog, hatóanyagok

Ricinusolaj (Oleum ricini), magvakban

- Zsírosolaj: 45-50 % (ricinolsav, olajsav, sztearinsav, linolsavas észter, telítetlen zsírsavas észterek)
- Ricinin alkaloid
- Ricin toxikus fehérje