Rendszertani besorolás
Leírás
A Földközi-tenger partvidékéről származó, örökzöld, évelő félcserje. Fél-egy méter magas növény, idősebb korban elfásodó ágakkal. Ülő, keskeny, szürkészöld, bőrnemű levelei sűrűn helyezkednek el a szürkés hajtásokon. Levélhónalji, ajakos, két porzós virágai fehérek, halványkékek vagy lilásak lehetnek. A párta két ajakból áll, az alsó lecsüngő, kiöblösödő, jóval nagyobb, mint a felső. Termése sötétbarna színű makkocska. Hazánkban csak védett fekvésben termeszthető a szabadban, -10 Celsius fok alatti hőmérsékleten elfagy, de fiatal hajtásaiban a tavaszi fagyok is kárt tehetnek.
A rozmaring mint a tömjén és más drága füstölőszerek pótléka szerzett népszerűséget, emellett fűszerként is hasznosították. Dél-Európában a kolostorkertek elmaradhatatlan virága volt, de melegigénye miatt Észak-és Kelet-Európában csak a 16-17. században terjedt el, a virágcserép használatával együtt. Addig a rozmaringot csak levágva szállították hazánkba, koszorúkötészeti alapanyagként. Lippay 1664-ben már részletes útmutatót állított össze a rozmaring tartásáról, teleltetéséről valamint felhasználásáról fűszerként és gyógynövényként is. Érdekes karriert futott be a rozmaring az Aqua Reginae Hungariae Magyar királyné vize alapanyagaként, melyet Franciaországban rendkívüli hatású köszvénygyógyító szerként népszerűsítettek a 17. századtól a 18. század közepéig. A magyar népi kultúrában a rozmaring a menyasszonyi koszorúk díszeként, a szüzesség jelképeként szerepelt. Eljegyzési ajándékokon, faragásokon gyakran ábrázolták a legénynek rozmaringágat átnyújtó leány alakját.
Természet- gyógyászati szerepe
A rozmaring gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását reuma és ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógykenőcsökben, bedörzsölő szerekben hasznosítják. Belsőleg, teakeverékekben alkalmazzák epe, szél- és vizelethajtóként, idegerősítőként, étvágygerjesztőként. A népgyógyászatban hajhullás, kiütések ellen is használták olaját és alkoholos kivonatát. Látást erősítő, szemborogatásra szolgáló teakeveréket is készítettek kerti ruta, szemvidítófű, kamilla és rozmaring felhasználásával.
Kozmetikai használata
A rozmaring a kozmetikai iparban erősítőszer, frissítő, baktericid, bőrkondicionáló anyag, illóolaja erősítőszer és frissítő anyag. Kozmetikai készítményekben keringésjavító, vitalizáló, összehúzó és gyulladáscsökkentő hatóanyagai minden bőrtípus ápolására alkalmassá teszik.
Drog, hatóanyagok
Levél (Rosmarini folium), virágzó hajtás:
- Illóolaj: levélben 1,0-2,5 %, virágzó hajtásban 0,5-1,5 %
- Cseranyagok: 6-8 %
- Fahéjsav-származékok
- Flavonoidok (apigenin, luteolin)
- Triterpének
- Keserűanyagok
Illóolaj (Aetheroleum rosmarini):
- >100 komponens
\t1,8-cineol: 13-35 %
\tkámfor: 15-25 %
\tborneol: 15 %