HU

Növény

Szegfűszeg ( Caryophyllus aromaticus L. )

Szegfűszeg

Rendszertani besorolás

Leírás

Örökzöld, 9-13 (20) méteresre növő, trópusi fafaj. Levelei sötétzöldek, aromásak, virágai krémszínűek, a porzók lehullása után megpirosodnak. A nemzetség képviselői a trópusi Afrika, Indonézia, Malajzia, Ausztrália területén és a Hawaii-szigeteken elterjedtek. A S. aromaticum L. őshazája az Indonéz szigetvilághoz tartozó Maluku-szigetek, melyet Európában Fűszer-szigetek néven ismertek. Az európai gyarmatosítók halálbüntetéssel sújtották az egzotikus fűszereket kicsempészni próbálókat, de a fűszernövények magvai is tilalom alá estek. A 18. század végén mégis megszegték a magvak kiviteli tilalmát, így a szegfűszeg termesztése szélesebb körben is elterjedhetett. 1773-ban francia közvetítéssel Cayenne-be került, ahol szintén termesztésbe vonták. A 20. század végére már az Afrika keleti partjainál fekvő Zanzibár lett a szegfűszeg fő exportőre. A szegfűszeg a fa zárt állapotban leszedett, fermentált, szárított virágbimbója. A forgalomba hozott szegfűszeg kétharmadát dohányillatosításra használják, egyharmadát fűszerezésre, valamint gyógynövényként alkalmazzák. A XVI. század óta használják a magyar népi borkultúra részeként a vörös ürmös fűszerezésére. Az összezúzott mustos szőlőre szőlőágy, ürmöságy - száraz, magvas fehér ürmöt szórnak, majd vörös musttal felöntik. Az üröm mellett használják még a szegfűszeget, fahéjat, ezerjófüvet is az ürmösbor ízesítésére. A szegfűszeg az arab, indiai, kínai konyhaművészetben sokféle fűszerkeverék alapanyaga, hazánkban többek között a karácsonyi ünnepek süteményei és a forralt bor kedvelt ízesítője.

Természet- gyógyászati szerepe

A szegfűszegolaj antibakteriális, antivirális, gyulladáscsökkentő. Belsőleg aromaticum, étvágyjavító szer, gyomorerősítő és puffadáscsökkentő szer, növeli az emésztőnedvek elválasztását, a gyomor tónusát. A szegfűszegolaj az emésztést javító tinctura aromatica egyik alapanyaga, antibakteriális hatása miatt a fogászatban és a szájsebészetben használják, mint dezinficienst. Az aromaterápiában frissítő, közérzetjavító, gondűző hatása miatt alkalmazzák.

Kozmetikai használata

A szegfűszeg szárított virágbimbójának kivonata a kozmetikai iparban szájápoló anyag, elfedő anyag, erősítő szer és összehúzó anyag. A virágbimbó olaja és a levélből desztillált olaj erősítőszer. A szegfűszeg nyugtató, fertőtlenítő, összehúzó hatású a gyulladt, aknés bőrön alkalmazva. Herpesz, szőrtüszőgyulladás esetén is kedvező hatásúak a szegfűszeg olaját tartalmazó kozmetikai készítmények.

Drog, hatóanyagok

Virágbimbó (Caryophylli flos)

- Illóolaj: 16-25 %
- Cseranyag (gallotannin): 20 %
- Gyanta
- Nyálkaanyagok
- Zsír, viasz

Illóolaj (Aetheroleum caryophylli)

- Eugenol: 60-80%
- Eugenil-acetát: 5-22 %
- Alfa-és béta kariofillén: 5 %
- Metil-amin-keton